(06 30) 921 4147

A BABA SZÁJÁPOLÁSA

Sajnos még mindig gyakori tévhit, hogy a fogszuvasodás öröklődik.Valóban vannak jó és rossz fogú családok, de ez inkább az azonos táplálkozási és fogápolási szokásokkal magyarázható. A fogak alakja, elhelyezkedése, szerkezete öröklődhet, ami befolyásolja ugyan a romlás hajlamát, de ezek az öröklött hátrányok megfelelő gondozással ellensúlyozhatók. Az alapos szájápolás mellet rendkívül fontos a helyes táplálkozás, fluoridok alkalmazása illetve a rendszeres (félévente, kismamáknak 3 havonta) fogorvosi ellenőrzés.

A szájápolást a baba megszületése után el kell kezdeni.
A kisbaba szájüregét szoptatás után, de naponta legalább egyszer nedves gézzel vagy pelenka csücsökkel töröljük ki! Ujjainkkal masszírozzuk meg fogatlan állcsontjait, ez nagyon jól fog esni kisbabánknak!

Az első tejfogak kb. 6-8 hónapos korban bújnak elő. Az új fogacskákat is tisztítsuk meg, különösen az ínyszél mentén. Eleinte csak vizes fogkefét használjunk, amely kisfejű és puha! Az öblítést kezdetben víz nélkül, levegővel próbáljuk gyakoroltatni! Fogkrémet lehetőleg csak akkor használjunk, ha a gyermek már nem nyeli le, mert már megtanítottuk köpni és öblíteni. ( kb. 2 éves kortól) Mindenképpen gyermekfogkrémet vásároljunk, melynek fluorid tartalma kisebb, mint a felnőtt fogkrémekben. A lenyelt fluorid a maradófogakon fehér foltosodást okozhat! A fogkefét 3 havonta ajánlott kicserélni, de fertőző betegség után azonnal!

Rendkívül fontos a szülői példamutatás, minél többször együtt mosson a család fogat. Fontos, hogy már gyermekkorban szokássá váljon és szeressen fogat mosni gyermekünk! Kb hat éves korig mi, szülők vagyunk a felelősek a szájápolásért. Természetesen engedjük az önállóságot, de befejezésként minden fogat mi is tisztítsunk át alaposan!

SZÁJÁPOLÁSI SEGÉDESZKÖZÖK
A fogközöket és az ínyszélt jó fogkefével, jó módszerrel sem tudjuk alaposan megtisztítani, ehhez segédeszközökre van szükségünk.

FOGSELYEM
A fogselyem használatával két év alatt felére csökkenthetjük a fogközti szuvasodást. Sokféle típus kapható: vaxolt, nem vaxolt, fluoridos, mentholos stb. A legfontosabb persze az, hogy helyesen tudjuk használni, ehhez pedig gyakorlás szükséges.

A fogselyemből egy harminc-negyven centiméteres darabot vágjunk le, és végeiket kössük össze. Kb. 1 cm-es szakaszt fogjunk a mutató és a hüvelykujjunk közé és fűrészelő mozgással vezessük be óvatosan a fogközbe, az ínyszél alá. Feszítsük az egyik fogfelszínre és húzzuk vissza a fogselymet, majd egy új, tiszta 1 cm-es szakasszal a másik fogfelszínt is tisztítsuk meg! Vigyázzunk az óvatlanul túl mélyre vezetett fogselyem az ínyen sérülést okozhat, ezért fontos, hogy kezünkkel mindig támaszkodjunk meg !

FOGPISZKÁLÓ
Olyan esetekben ajánlott, amikor az ínypapilla nem tölti ki a fogak közötti rést. Segítségével ezeket a hézagokat tudjuk megtisztítani. Készülhet fából, műanyagból, alakja, vastagsága is változó lehet. A jó fogpiszkáló egyenlőszárú háromszög keresztmetszetű, rostozódik és nem törik könnyen. A fából készültet ajánlott vízbe mártani, hogy rugalmasabbá váljon.

INTERDENTÁLIS KEFE
Akkor ajánlott, ha a fogsor hiányos, a gyökérfelszín is látszik, a fogak között nagy rések találhatók, illetve híd alatti részek tisztítására is kíválóan alkalmas. Különböző méretben kapható, cserélhető kefével. A kis kefe egész fejét toljuk át a fogak közötti résbe, majd vissza ! Így haladjunk sorban a fogközökben!

FOGKÖZTISZTÍTÓ KEFE
Főleg a nehezen hozzáférhető területeken ajánlott (nagyőrlő hátsó része, híd alatti terület, egyedülálló fog, helyzeti rendellenesség). Egyetlen csomóból áll, fogkrém nélkül is használhatjuk.

INTERDENTÁLIS STIMULÁTOR
Kúp alakú, gumiból vagy műanyagból készül. Körkörös mozgatásával hatékony ínymasszást végezhetünk.

SZÁJZUHANY
Szeretném hangsúlyozni, hogy a lepedék eltávolítására nem alkalmas. Használata előtt a fogkövet – ha van -, távolíttassuk el a fogorvosunkkal! A jó szájtus pulzál és nyomása változtatható. A vízsugár soha ne merőleges legyen az ínybarázdára, mert könnyen a mélybe spriccelhetjük a baktériumokat, így súlyos gyulladást idézhetünk elő.

Ezeknek a segédeszközöknek a használatával minden fog minden felszínét és az ínybarázdát is alaposan megtisztíthatjuk, de csak ha helyesen alkalmazzuk. Kérje fogorvosa segítségét, vagy keressen fel minket a Fővárosi Gyermekfogászati Prevenciós Bizottság ingyenes szájhigiénés rendelésén, ahol mindenkit szeretettel várunk ! Cím: XIII. ker. Huba u. 10. Tel.: 140-29-53

A szebb mosolyért még sokat tehetünk, amit hamarosan megtudhatunk, de addig is jó fogmosást !