(06 30) 921 4147

A FOGSZUVASODÁS ÉS A LEPEDÉK

Magyarország fogazati státuszát sajnos nagyon szomorú adatok jellemzik. A fogszuvasodás a lakosság közel 100 %-át érinti. Egy felnõttnek átlagosan 16 foga beteg és átlag 10 hiányzik. Egy 12 éves gyereknek átlagosan 5-6 foga beteg. A felnõttek csak 5 %-ának, a 12 évesek csak 25 %-ának ép az ínye.
Mind a fogszuvasodás, mind a fogágybetegség a lakosság egészségi állapotát befolyásoló népbetegség, melynek gyógykezelése hatalmas terhet ró országunk egészségügyi ellátására.
A gyakori fogbetegségek fõ bûnöse a lepedék ! Fontos különbséget tennünk a lepedék (dentális plakk) és az ételmaradék között, illetve megérteni az eltávolításuk közötti különbséget.

Ételmaradék:
– étkezéskor a fogak barázdáiba kerülõ ételmaradékokból áll
– szabad szemmel jól látható
– akár egy erõteljes öblítéssel is eltávolítható.
Ezzel szemben

A lepedék:
– a fogakon, ínyen, fogpótláson szorosan tapadó pépes
felrakódás, amely ételmaradékból, nyálból, baktériumokból áll
– csak mechanikus dörzsöléssel távolítható el.
– szabad szemmel alig látható, esetleg a nyelvünkkel végigsimítva
a lepedékes részeket kissé érdesnek érezhetjük.
A lepedéket láthatóvá tehetjük plakkfestõ  (lepedék festõ) oldattal illetve tablettával, amelyet nagyobb gyógyszertárakban, drogériákban vásárolhatunk. Ezek rendkívül hasznosak, hiszen fogmosás után ellenõrizhetjük a tisztítás hatékonyságát. A lepedékfestõ tablettát szét kell rágni, majd a nyelvünkkel “szétteríteni”, bekenni a fogakat. Ezután vízzel kiöblítjük a szánkat. A megfestõdött fogfelszínek lepedékesek, ezeket újra meg kell tisztítanunk !

A fogszuvasodás lényege, hogy a lepedékben található mikroorganizmusok fõ táplálékukat az ételmaradékokból nyerik. Speciális anyagcsere során savat termelnek, amely megtámadja a zománcot és sókat oldanak ki belõle.
Kezdeti stádiumban csak egy krétafehér elszínezõdés látható, ezt azonban csak a fogorvosi rendelõben , megfelelõ megvilágítás mellett vehetjük észre. Fontos tudni, hogy ekkor még fluoridos kezeléssel a folyamat megállítható!
A sorozatos savhatás egyre mélyebb rétegeket érint, barnás-fekete elszínezõdést és üregképzõdést észlelhetünk. Ekkor sajnos már csak töméssel gyógyíthatunk ! Ha még ekkor is késlekedünk a fogorvos felkeresésével, a folyamat továbbterjed, a fog elhalhat, gyökérkezelni kell, illetve akár el is kell távolítani, sõt, súlyosabb esetben az egész szervezetre kiterjedõ fertõzés alakulhat ki.
A fogszuvasodás elsõ jeleiként: hidegre, melegre, édesre, sósra  néhány másodperces fájdalmat érezhetünk. Késõbb egyre gyakrabban és erõsebben, majd spontán, mindenféle inger nélkül is. Minden étkezéskor újabb és újabb tápanyagot biztosítunk a baktériumoknak, ezért fontos a rendszeres, minden étkezés utáni alapos fogtisztítás ! Ha erre napközben nincs lehetõségünk, legalább egy erõteljes szájöblítést végezzünk !
A lepedék nagy szerepet tölt be a különbözõ fogágybetegségek kialakulásában is, amely nagyon sok kismamát érint. (Errõl azonban majd a következõ számban olvashatnak)

Dr. Piskóty Ildikó