(06 30) 921 4147

AJAK-ÉS SZÁJPADHASADÉK

Az ajakhasadék és a szájpadhasadék viszonylag gyakori fejlődési rendellenesség, az újszülött babák 1-2 ezrelékében fordul elő.  Az első és legfontosabb a mama és a család megnyugtatása, hogy a legsúlyosabb esetben is segíteni tudunk. Több hasadékos centrum működik már, ahol eredményesen gyógyítanak.
Pszichológiai okból fontos, hogy soha ne nyúlajakról illetve farkastorokról beszéljünk, ahogy a köznyelv nevezi.
Az arc több embrionális nyúlvány egyesüléséből alakul ki. Ha ez a záródás elmarad, illetve később szétválik, hasadékot eredményez. Mai ismereteink szerint ez a betegség az 5-8. hét táján ható ártalom következménye és a leggyakoribb forma a teljes hasadék, amikor az ajaktól a nyelvcsapig minden képlet érintett.
A kialakulás okait még nem ismerjük pontosan, de biztos, hogy több tényező is szerepet játszik, ezek közül az egyik legfontosabb az öröklődés. Különböző környezeti ártalmak (vírusbetegségek a terhesség korai szakaszában, vitaminhiány, alkohol, oxigénhiány, gyógyszer, sugárhatás) okozhat problémát az embrionális fejlődésben. Hajlamosít az anya túl fiatal vagy idős életkora, de ilyen lehet pl. a petesejt rendellenes beágyazódása.

SZÖVŐDMÉNYEK
Az elváltozás az esztétikai gondon kívül rengeteg problémát okoz. Nehezített a baba szopása, hiszen nem zár a száj, a nyitott szájpadlás miatt nincs vákuum és az orrüregbe kerülhet a táplálék. A rendellenes fogív torlódott fogazata nehezíti a rágást és a fogszuvasodási hajlam is fokozódik. A lágyszájpad funkcióhiánya miatt a beszéd dünnyögő, nehezen érthető. A hasadékos gyerek általában szájlégző, ezért a nyálkahártya kiszárad és a gyakori gyulladás átterjed a fülkürtre halláskárosodást okozva. Sajnos legtöbbször lelki zavarokkal is foglalkoznunk kell.

GYÓGYÍTÁS
Az újszülöttet gondozásba kell venni, gyógyítása hosszú és komplex feladat! Rendkívül fontos a szülők együttműködése, kitartása, hogy gyermekük teljes értékű emberré válhasson!
A kezelésben részt vesz szájsebész, gyermekorvos, fogszabályozó, fül-orr-gégész, logopédus, genetikus, altatóorvos, pszichológus. A hasadékos centrumokban a gyermek 18 éves koráig egy helyen kapja meg a szakemberek segítségét.
A legfőbb cél a normális vagy ahhoz hasonló arcprofil kialakítása, ehhez több műtétsorozatra van szükség. A műtéti módszert nagymértékben meghatározza a hasadék formája, nagysága és az eredmény leginkább csak az állcsontok fejlődésének befejezése után értékelhető.
A hasadékok zárásának időpontjában nem egységes az álláspont. Az ajakzárás általában 3 hónapos korban történik. A szájpadműtétet a legtöbb intézetben két lépésben végzik, a lágyszájpadot 10-12 hónaposan, a keményszájpadot  3-5 évesen zárják. Néha szükség van beszédjavító, illetve további plasztikai műtétekre. A logopédiai kezelést kb. 3 éves kor körül érdemes elkezdeni, hogy az iskola elkezdésekor a beszédzavar ne okozzon problémát. Az időben elkezdett fogszabályzással csökkenthető a fogazati rendellenességek mértéke, de az arcprofil kialakításában is segít. A fül-orr-gégész korai kezelésével a hallásrehabilitáció a legtöbbször eredményes. A gyermek életét folyamatos pszichológus kíséri.