(06 30) 921 4147

ALLERGIA A FOGÁSZATBAN

Sajnos egyre gyakoribb, hogy a fogpótlások elkészülte után nem sokáig örülhet a páciens szebb mosolyának, mert allergiás panaszokkal jelentkezik. Nagyon fontos és elsődleges azt kideríteni, hogy valóban ilyen problémáról van-e szó.
A fogászati anyagokkal szembeni érzékenység több évtizede ismert. Érdekesség, hogy a városi lakosság körében és nőknél gyakoribb ez a betegség.

Műanyag (akrilát) allergia
Jellemző az égő érzés, vöröses elszíneződés, viszkető kiütések a száj környékén. Néha szemhéj ödéma, ajak duzzanat, is előfordul.

Fémallergia
A leggyakoribb allergizáló anyagok: nikkel, króm , kobalt.
A fémből készült fogművek, tömések elektródnak tekinthetők, nyállal érintkezve fémkioldás történik. A fémionok a véráramba bekerülve a szervezet távoli helyein allergiás tüneteket okozhatnak. A kioldódás mérhető, illetve vizsgálható, hogy a pótlásra kiválasztott anyagnak várható-e ilyen hatása.

Milyen tüneteket okozhat?
A nyálkahártyán feketés-szürkés folt (tetoválás) képében hívhatja fel a figyelmet. Ezeket a fémtartalmú részeket laesersebészeti módszerrel el kell távolítani!
A panaszok rendkívül változatosak lehetnek és sokszor a pótlás szájbahelyezése után rövidesen jelentkeznek. Jellemző az égő, csípő érzés, fémes íz, a fogmű mellett vöröses elszíneződés, a nyáltermelés megváltozása. Gyakori az ínygyulladás, különböző nyálkahártyairritáció, mely rákmegelőző elváltozásokká fajulhat.
A betegség kialakulását főleg az egyéni érzékenység okozza, de sok tényező befolyásolhatja. A nem megfelelő táplálkozás, élvezeti cikkek túlzott fogyasztása károsítja az emésztést, ezen keresztül a nyálelválasztást. Megfigyelhető családi hajlam és korábbi allergizáció is.

Mi a teendő?
A panaszok megszüntetése!
A problémát okozó fogműveket sürgősen el kell távolítani! Különböző gyulladáscsökkentő krémekkel, A- vitamin olaj pakolással, fertőtlenítő öblögetéssel segítjük a mihamarabbi gyógyulást.Az emberi szervezet bármire érzékeny lehet (még aranyra is, bár csak ezrelékes nagyságrendben), ezért új pótlás készítése előtt el kell végezni az allergia tesztet, hogy kiválaszthassuk, milyen anyagokat alkalmazhatunk.
Célunk a megelőzés! Lehetőség szerint minél kevesebb fémet  használunk egy szájban, és előnyben részesítjük az antiallergén ún. bio-anyagok  felhasználását.
Fontos, hogy bizonytalan eredetű panaszokra ne fogjuk rá, hogy allergia, hanem végezzünk el egy alapos vizsgálatot!

Dr. Piskóty Ildikó