(06 30) 921 4147

AMIT A FOGÁGYBETEGSÉGRŐL ILLIK TUDNI…

Mi is a fogágybetegség?
A fogágybetegség a fogakat tartó szövetek ( íny, szalagok, fogakat tartó csontmeder) gyulladásos megbetegedése. Tünetei: eleinte csak fogmosáskor, később spontán vérző duzzadt, vörös, érzékeny íny, rossz lehelet, ínysorvadás, előrehaladt stádiumban a csont is pusztul így a fogak mozgathatóvá válnak, gennyes váladékozás az ínyszélnél.
Fontos tudni, hogy a betegség megelőzhető! Tévhit, hogy a kismamasággal törvényszerűen együtt jár az ínygyulladás.Valóban gyakoribb az előfordulása, de csak a hajlam fokozódik. Ennek oka, hogy hormonhatások következtében nemcsak a lábunk, kezünk, arcunk duzzad meg a várandósság alatt, hanem az ínyünk is. Ilyenkor mélyebb a tisztítandó ínybarázda, így több időt és figyelmet igényel az alapos tisztítása.
Mit tehetünk a megelőzésért illetve a gyógyításért?
Legfontosabb az étkezések utáni alapos és helyes fogmosás!A nyelv tisztítása is a szájápolás része!Az íny körkörös masszírozása ne maradjon el! Ha vérzik az íny ne ijedjünk meg, annál alaposabban mossuk!
A fogselyem helyes használatához kérjük fogorvosunk segítségét!
Fogköveinket rendszeresen távolíttassuk el kb. félévente!
Használjunk szájöblítőt!Az általános szájápoláshoz elegendő fluoridos öblítő használata, súlyosabb esetben fogorvosa egyéb öblítőt fog ajánlani!
Pótlásokhoz speciális kiegészítő fogtisztítókra van szükség (egycsomós kefe, interdentális kit, szájzuhany)!
Előrehaladt stádiumban szükség lehet műtéti beavatkozásra is.  A műtét során eltávolítjuk a kóros szöveteket, különböző csontpótlókat alkalmazunk, Illetve a lehúzódott ínyt megplasztikázzuk. Nagyon makacs esetben érdemes tenyésztéssel meghatározni a kórokozókat és specifikus gyógyszerrel segíteni a gyógyulást.
A fogágybetegség kialakulásában genetikai hajlam is szerepet játszik.
A fogágy állapota kihat a szervezet egészére.Gyulladás következtében növeli a szív-és érrendszeri , tüdő-, cukorbetegségek kialakulását .Ezenkívül a KORASZÜLÉSEK ,KIS SÚLYÚ ÚJSZÜLÖTT, PRAEECLAMPSIA kockázatát kb 10%-kal növeli!
Ezért rendkívül fontos, hogy terhességi kis könyvünkbe ne csak kérjünk gyorsan egy fogorvosi pecsétet, hanem érezzük a kontroll fontosságát! Kismamáknak 3 havonta javasoljuk a fogorvosi ellenőrzést!

Dr Piskóty Ildikó