(06 30) 921 4147

AMIT A FOGFEHÉRÍTÉSRŐL TUDNI KELL

A „fogfehérítés” szó kapcsán legtöbbször a fogpaszta reklámokból mosolygó csillogó fogazat ugrik be mindenkinek és egy kicsit irigykedve gondolkodunk el azon, vajon a sajátunk is lehet ilyen. Visszagondolunk gyermekeink apró hófehér tejfogaira, melyek után maradó fogaink színével sajnos a legtöbbször elégedetlenek vagyunk.
Tudomásul kell vennünk, hogy a fog színét alapvetően a zománc és az alatta található dentin együttesen határozza meg és ez nagyrészt öröklött tulajdonság. Az alapszín  a kor előrehaladtával változik, sötétebb lesz illetve az évek során különböző anyagok elszíneződést okozhatnak.

Külső elszíneződés:
Ételek, italok, gyógyszerek, szájöblítők, egyes ecsetelők illetve a dohányzás is elszínezheti a fogakat. (A dohányzás hatása főleg az alsó frontfogakon mutatkozik.) Fogászati fémek, fogpótlások, amalgámtömések is színelváltozást okozhatnak.
A fogszuvasodás is elszíneződéssel jár. Sajnos akkor már régen rossz, ha mi is észrevesszük ezt az elváltozást. A  kezdő szuvasodás krétafehér, a kiterjedtebb inkább sötétbarna.

Belső elszíneződés:
A fog belseje felől származó elszíneződés egyik leggyakoribb oka a fog elhalása illetve a következményes gyökérkezelés.
A belső tényezők közt szerepelhetnek fejlődési rendellenességek, fluorid túladagolás (pl. gyerekek rendszeresen megeszik a fogkrémet), gyökértömő anyagok illetve a terhesség alatti tetraciklin-származékok szedése, mely a baba fogain mutatkozik.

A fogfehérítés technikai kivitelezésének két módja:
Tévhit, hogy erős „sikálással” fehéredik a fogunk! Az egészséges fogak megőrzéséhez természetesen elengedhetetlen a rendszeres, alapos szájápolás, de rossz irányú, erős fogkefével való sikálással csak ártunk és a külső elszíneződés ettől még nem tűnik el.

A fehérítő anyag általában egy oxidálószer, mely kémiailag  fejti ki hatását. Általában por, oldat vagy zselé formájában alkalmazzuk. A fehérítés módját az elszíneződés oka  és mértéke határozza meg.
Vannak otthon is végezhető eljárások, ehhez azonban a fogorvos készít egy sínt.. Ebbe kerül a fehérítő anyag, melyet az előírásnak megfelelő ideig szabad alkalmazni.
A gyökérkezelésre szoruló fog már nem él, ezért idővel színe is megváltozik, rendszerint szürkébb lesz. Ilyenkor a fogbélkamra felől alkalmazzuk a speciális anyagot, mely segít a színváltoztatásban.
Ha sem a külső, sem a belső módszerek nem segítenek, akkor egy korszerű anyagokból készült porcelán héj illetve korona még mindig lehetőség lehet a megoldásra.

A fogfehérítés azonban sok esetben szakmailag nem is mindig indokolt. Maga a kezelés is járhat szövődményekkel (fogérzékenység, ínygyulladás, égő érzés stb.), ezért mielőtt elhatározzuk, hogy mi is fehéríteni szeretnénk, kérdezzük meg fogorvosunkat. Sok esetben nem érdemes a genetikailag adott, szép, egységes, de esetleg egy árnyalattal sötétebb fogszínünket mindenáron megváltoztatni.

Dr. Piskóty Ildikó