(06 30) 921 4147

FOGAK ELTÁVOLÍTÁSA, FOGHÚZÁS

Sajnos bizonyos – főleg elhanyagolt – esetekben a beteg hiába kéri, hogy mentsük meg a fogát, ez már nem lehetséges. Szerencsére manapság már ritkábban van szükség erre a beavatkozásra. Régen ez volt a legrettegettebb beavatkozás,amely a modern érzéstelenítő szerek segítségével azonban már teljesen fájdalommentes és felfedezésében jelentős szerepe volt a fogorvosoknak is. Ismerkedjünk meg egy kicsit a részletekkel, talán ez is segíti félelmünk leküzdését. Feltételezhető, hogy a foghúzás első eszköze maga az emberi kéz volt. később a fog megmozdítását kis faékek, kalapács segítségével végezték. Az első fogót 1841-bn készítették. A mai fogók különbözőek, az egyes fogaknak megfelelően vannak kiképezve. Fontos, hogy foghúzásra, (de semmilyen más kezelésre sem) ne éhgyomorra menjünk! Egyrészt nagyobb a rosszullét veszélye, másrészt utána nem ehetünk. Az érzéstelenítő injekció beadása után néha bekövetkező rosszullétben nagy szerepe van a félelemnek, de az üres gyomornak is. Ha szédülünk, verejtékezünk, azonnal szóljunk! Kis borogatással, cukros víz ivásával, lefekvéssel rögtön jobban leszünk. A teljes érzéstelenség beállta után semmi fájdalmat nem szabad érezni, legfeljebb nyomást. Ne ijedjünk meg, ha eltörik egy fog, gyakran a húzandó fogak már nagyon rossz állapotban kerülnekhúzásra. Ez még nem jelent feltétlenül fogkivésést.
Mit kell tenni foghúzás után?
Amíg zsibbad a szánk, ne együnk!
Tilos öblögetni és az üregben keletkezett véralvadékot piszkálni, szívogatni!
Kerüljük az alkohol és koffein tartalmú italokat!
Fontos az alapos szájápolás, ezzel megelőzzük a sebfertőződést!
A fogeltávolítás után egy-két nap múlva a fog helyén a véralvadék színe sárgás szürkévé változik, ne ijedjünk meg, ez nem genny. Vérzékenyeknél, cukorbetegeknél a vérzés elhúzódhat, ezért szükség lehet a seb összevarrására.
A legjobb, ha rendszeresen járunk fogorvosi ellenőrzésre, akkor valószínűleg elkerüljük a foghúzást, de ha mégis sor kerülne rá, ne halogassuk.
A foghúzás elnevezés is talán hozzájárul ahhoz, hogy a legtöbb ember ettől fél a legjobban. A fogak és gyökerek anatómiájához illeszkedő fogók segítségével azonban a fog megmozdítása, döntögetése a lényeges, nem is az erő. A fog eltávolítása azért lehetséges, mert az emberi fog az állcsontban gyökérhártya rostok révén rögzül, amit megfelelő műszerrel és erővel el lehet szakítani. A fog állománya keményebb, mint a fogmeder, így az döntő és rotáló mozgással kitágítható. Néha ép fogat is el kell távolítani (pl. csecsemők veleszületett foga, fogszabályozás során a torlódás megszüntetésére, rosszindulatú daganat sugárkezelése előtt, gyulladt bölcsességfog esetén)