(06 30) 921 4147

FOGVÁLTÁS

A fogváltás lényege, hogy a húsz tejfog szép lassan kiesik, és helyükbe összesen 32db maradó fog lép. A tejfog időszak 2-6év, vegyes fogazat 6-12.Az első maradó fogak az úgynevezett “hatosok”, az utolsó tejőrlő mögött kb. 6 éves kor körül jelennek meg.Nem vált tejfogat, így nem előzte meg fogkiesés, sokan tejfognakvélik. Sajnos mivel nem fordítanak kellő figyelmet a tisztítására gyakran már a teljes kibújás előtt szuvasodni kezd.. A ténylegesen látható fogváltás az alsó metszőkkel folytatódik, majd többé-kevésbé meghatározott sorrendben halad végig: kb. 8 éves korig az alsó-felső metszők (összesen 8 darab), majd 9 éves kor után a kisőrlők és a szemfogak (összesen 8+4), ezt követően a sor végén a második nagyőrlők, a hetesek (4 darab), végül a bölcsességfogak (4 darab) előtörésével fejeződik be. Ez utóbbinak a megjelenési idejét a helyhiány lényegesen befolyásolhatja, az is előfordul, hogy az állcsontban rekednek. A fogak előtörési sorrendjében egyéni eltérés lehetséges.Azoknál a gyerekeknél akiknek korán bújtak az első tejfogak, valószínűleg a maradó is később bújik.Sajnos a kétségbeesett mamákat, akik azzal keresnek meg, hogy az új fogak nem olyan szép fehérek, mint a tejfogak azt kell válaszolnom, hogy ez természetes. Normális esetben a tejfog gyökere felszívódik, és a fog „magától” kiesik. Csak abban az esetben vagyok a híve a fogorvosi segítségnek, ha nincs remény a teljes kimozdulásra, illetve amozgó tejfog körül gyulladt az íny, mert nehézkes a fogmosás. Gyakran előfordul, főleg az alsó metszőknél, hogy a tejfogak mögött bújnak a maradó fogak.A tejfog eltávolítása után,ha van elég hely, akkor a szépen a helyükre állnak. Ha a kiesett tejfog után fél-egy éven belül nem jelenik meg új fog, érdemes megvizsgálni mi az oka. Akadály lehet egy vagy több számfeletti fog, de az is előfordul, hogy nincs meg a megfelelő számú fogcsíra. Ezeket röntgen-vizsgálattal könnyen meg lehet állapítani.

A rendszeres kontroll (max. félév) alkalmával figyelemmel kísérjük a fogváltást, és ha szükséges elkezdjük a fogszabályzó kezelést.Nagyon fontos a korai felismerés és kezelés!

A 6-18 évesek kb. 30%nál van szükség kezelésre. Szerencsére ma már nem „ciki” a gyerekek körében készüléket hordani, és bátran mondhatom, hogy,a legmodernebb és színes, csillogó vagy akár láthatatlan készülékek állnak ma már rendelkezésre.

Tejfog időszak:általában csak preventív jellegű,rossz szokásról leszoktatás,hasadékok kezelése,bulldog harapás( állsapka, fog becsiszolás)

Vegyes: ez a legjobb! minden rendellenesség jól alakítható, általában kivehető készülékkel

Maradó:főként fix készülék,gyakran foghúzással( ha szükséges ne sajnáljuk feláldozni!)

Felnőttkor(18-30):szigorú szabályok betartásával kisebb rendellenességek gyógyíthatók

A kezelés időtartama függ: korai felismerés,alkat,rendellenesség jellege, súlyossága,készülék típusa,beteg közreműködése.

Fontos tudnunk, hogy a fogazati rendellenességek nemcsak esztétikai hátrányt jelentenek,hanem szoros összefüggést mutatnak akár a fogszuvasodással, akár különböző fogágybetegségekkel, izületi ártalmakkal, beszédhibákkal és nem elhanyagolható az sem, hogy gyakran súlyos személyiségváltozáshoz vezethetnek nagyobb rendellenességek.