(06 30) 921 4147

Fogzási bonyodalmak

Kevesen tudják, hogy a kisbaba fogainak fejlődése már a születés előtt a terhesség nyolcadik hetében megkezdődik. A kilencedik hónapban az állcsontok belsejében kialakulnak a tejfogak koronái, sőt a maradó fogak csírái is már jelen vannak. Az első fogacskák körülbelül a 4-6 hónap tájékán kezdenek előbújni. Ezt általában a kiskanál megcsörrenése jelzi. Először az alsó két metsző, majd a felső metszők, az egy éves kisbabának pedig kb. 8 foga van. Az összes tejfognak (20 db) két és fél, három éves korra kell kibújni. Néha előfordul, hogy nem a „nagy könyv” szerinti időben illetve sorrendben bújnak elő a várva várt fogacskák, ennek nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani. Gyakori tévhit, hogy a fogzás magas lázat okozhat. Fontos tudni, hogy a fogzás élettani jelenség és nem betegség. Kisbabánk valóban nyugtalanabb és sírósabb lehet, de ha lázas, semmiképpen ne tulajdonítsuk a fogzás velejárójának. A háttérben betegség áll, ezért mihamarabb keressük fel gyermekorvosunkat.

Hogyan segíthetjük a fogzást, illetve enyhíthetjük a fogzással járó kellemetlenségeket?

Mindenképpen sok babusgatásra simogatásra van szüksége kisbabánknak. Csavarjunk ujjunkra vizes gézdarabot, illetve  ujjunkra húzató „tüskés kefét” (nagyobb bababoltban kapható) és masszírozzuk a kicsi ínyét! Felügyelet mellett adjunk rágnivalót (nyers sárgarépa, karalábé, kenyérhéj), hogy a fogacska minél hamarabb átszakítsa az ínyt. Hűtött rágóka is jól enyhíti a fájdalmakat. A gyógyszertárakban kapható ecsetelőkhöz csak tényleg szükséges esetben nyúljunk.

A fogápolást már az első fogacskák megjelenésétől el kell kezdeni!

E-mailen jött kérdés: Igaz-e, hogy savas kémhatású gyümölcsök, cukorkák, édességek fogyasztása után nem ajánlatos azonnal fogat mosni, mert a sav felpuhítja a zománcot és az erőteljes dörzsölés könnyen károkat okozhat?

Egy öblítés természetesen nem helyettesítheti a fogmosást, de ilyen esetben valóban ajánlatos egy fluoridos szájvízzel való alapos öblítés. Sajnos nagyon kevesen tudnak helyesen fogat mosni (kevés a felvilágosítás). Erőteljes helytelen vízszintes sikálással, kemény fogkefével komoly károkat okozhatunk a fogzománcon. A zománc kopása következtében a fognyaki érzékenység alakul ki.
Ha nem tudunk evés után fogat mosni, pl. kirándulás, munkahely, egy cukormentes rágó félórás rágcsálása segít a savas kémhatás semlegesítésében, így a fogszuvasodás megelőzésében.
A baba szájápolása

A szájápolást nem lehet elég korán elkezdeni. A kisbaba szájüregét szoptatás után, de naponta legalább egyszer nedves gézzel vagy pelenka csücsökkel töröljük ki ! Ujjainkkal masszírozzuk meg fogatlan állcsontjait, ez nagyon jól fog esni kisbabánknak. !
Az első tejfogak kb. 6-8 hónapos korban bújnak elő. Az új fogacskákat is tisztítsuk meg, különösen az ínyszél mentén. Eleinte csak nedves fogkefét használjunk, amely kisfejű és puha ! Az öblítést kezdetben víz nélkül, levegővel próbáljuk gyakoroltatni ! Fogkrémet lehetőleg csak akkor használjunk, ha a gyermek már nem nyeli le, mert már megtanult köpni és öblíteni.
Rendkívül fontos a szülői példamutatás. Minden kisgyermek nagyon szeret utánozni, ezt feltétlenül használjuk ki, a család apraja-nagyja minél többször mosson együtt fogat ! A fogmosás legyen játékos, semmiképpen sem kötelező jellegű. Fontos, hogy már gyermekkorban szokássá váljon és szeressen fogat mosni! Mesélhetünk a “fognyűvő manókról”, jutalmazhatunk csempére ragasztható kis matricákkal, de bármilyen kis ötletet kitalálhatunk. Kb hat éves korig mi, szülők vagyunk a felelősek a szájápolásért. Természetesen engedjük az önállóságot, de befejezésként minden fogat mi is tisztítsunk át alaposan !